Postel (halucinování o věcech kolem nás)

Halucinoval jsem tu nad židlí, stolem a skříní. Jsou našimi věrnými a užitečnými společníky. Ovšem jsou chvíle, kdy na ně docela zapomeneme a plně využijeme pohodlí, jež nám poskytuje jejich kamarádka postel.

Navazuji na článek https://stradal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755165

Postel se v našich pokojích vyskytuje v mnoha variantách. Jako rozkládací "sedačka", jako "letiště", ale taky jako válenda, gauč, pohovka, palanda... Anebo prostě jako postel.

Postel je předurčená umožňovat člověku prožívání rozkoše. Jednak rozkoše sdílené, v podobě sexuálních aktivit, za druhé rozkoše individuální, v podobě labužnického kopírování anatomicky příjemné plochy vlastní tělesnou schránkou.

Zvláštní formou rozkoše je usínání. Postel se proměňuje v čím dál měkčí a hlubší náruč, do které se ponořujeme s čím dál rozmazanějším vědomím a odplouvajícími starostmi. A což teprve takové usínání po ranním probuzení, když zrovna nemusíme vstávat. To se ponořujeme a vynořujeme opakovaně, nový den jakoby byl a současně ještě nebyl a nám je to celkem fuk.

Ovšem pozor, ne každé usínání musí být nutně příjemné. To se týká hlavně usínání po flámu vyznačujícím se neuměřenou konzumací alkoholu. Postel se sice v první fázi rovněž promění v měkkou a hlubokou náruč, jenže pak může následovat fáze druhá, v níž se ona náruč stane součástí čím dál rychleji se točícího kolotoče. Což už se rozkoší určitě nazvat nedá.

Postel také může svého obyvatele přivést ve zmatek. To když se v ní ráno probudí a netuší, jak se do ní dostal, ani kde se nachází. Nejrizikovější je to samozřejmě v případech, kdy netuší ani to, zda postel obýval sám anebo zda ji sdílel s příslušníkem opačného pohlaví a jak ono sdílení proběhlo.

Spolunocležníkem ovšem nemusí být jen osoba, ať už opačného či stejného pohlaví. Může to být i partner zvířecího (nejčastěji psího nebo kočičího) původu, jenž ovšem tento zvířecí původ odmítá uznat a považuje se za plnohodnotného obyvatele příslušného interiéru, se všemi z toho plynoucími právy. Včetně práva sdílet lože s páníčkem či s paničkou. Jistá výhoda tohoto sdílení je, že zvířátku nevadí případné páníčkovo chrápáni ani další jeho biologické projevy.

Poměrně pestrý může být obsah prostoru pod postelí. Je-li obtížně přístupný, může se tam kromě prachu nacházet i spousta různých zapomenutých předmětů. Počínaje ztracenou a již dávno odepsanou pantoflí, přes kostky lega a figurky Člověče nezlob se, až po hračky zmíněného zvířecího partnera.

Speciální kategorií jsou dětské postýlky. Jejich primární funkce je předurčuje k zřejmě 1. místu ve sledovanosti nocležníků ostatními členy domácnosti. Pro tyto nocležníky ovšem zmíněná primární funkce zdaleka není tou nejpreferovanější. Tou je využívání dětské postýlky jako zábavní arény, a to nikoliv pro dítě jedno, ale pro jejich větší počet. Je neuvěřitelné, jakým eldorádem se může stát tak malý prostor, i pro tři malé děti plus spoustu plyšáků a jakou zátěž (rozuměj drancování) při tom vydrží.

Speciální kategorií byly i postele kasárenské, umístěné v oněch velkých vojenských ložnicích. Pro vojáky byly místem trávení nejen nocí, ale i většiny volného času. Postel mnohdy sloužila i jako skrýš pro láhve různého druhu alkoholických nápojů, který pak na nich byl s přiměřenou mírou opatrnosti konzumován.

Kontroly ovšem chodily každou chvíli a večer byl jejich oblíbený čas. Protože podle vojenských řádů měli vojáci trávit volný čas organizovanými aktivitami odehrávajícími se v tzv. politickovýchovné světnici, např. sledováním tehdejších tzv. televizních novin, turnaji v deskových hrách, učením se vojenských řádů apod. Což bylo to poslední, o co stáli. A tak se, i s rizikem postihu, postel stala v Československé lidové armádě hlavním vojenským stanovištěm.

Zítra navštívíme křeslo - https://stradal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=755256

Autor: Jiří Strádal | úterý 4.8.2020 7:41 | karma článku: 4,57 | přečteno: 68x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik