Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Padesát let od smrti Jochena Rindta

Zítra, v sobotu 5. září, to bude 50 let, co se na závodním okruhu v italské Monze zabil 28letý Rakušan Jochen Rindt. Jediný závodník formule 1, který se stal mistrem světa in memoriam.

V cíli Grand Prix Německa 2. srpna 1970 na Hockenheimringu stojí šéfkontruktér Lotusu Colin Chapman a radostně vyhazuje do vzduchu svou čapku. Dělá to vždycky, když jeho vůz vítězně projede cílem. Tentokrát je za jeho volantem Jochen Rindt a je to ve čtvrté Velké ceně v řadě za sebou.  A popáté v sezóně 1970.

Následující velká cena Rakouska znamená pro Rindta nejen domácí prostředí, ale v případě vítězství i šanci definitivně si potvrdit titul mistra světa formule 1 pro rok 1970. Rindt získává díky nejrychlejšímu tréninkovému kolu "pole position", tedy 1. místo na startu. Avšak v průběhu závodu jeho motor Ford Cosworth postihne porucha a korunovace se odkládá. Vítězí tehdejší největší Rindtův konkurent, Belgičan Jacky Ickx na Ferrari.

Vše ale může napravit o tři týdny později Velká cena Itálie v Monze. Závod na jednom z nejrychlejších okruhů. Rindt i jeho Lotus se zdají být ve skvělé formě. Postavení na startu je v nedělním závodě samozřejmě důležité a k tomu jsou potřeba superrychlé časy v sobotním oficiálně měřeném tréninku.

Rindtův Lotus tak v sobotu 5. září, stejně jako další monoposty, opakovaně krouží Monzou. Když však se v jednu chvíli vřítí do zatáčky Parabolica, podivně se stočí nejprve na jednu stranu, pak na druhou, a poté v obrovské rychlosti čelně narazí do svodidel.

Těžce zraněný Jochen Rindt při převozu do nemocnice umírá. Za příčinu havárie je označený zlomený brzdový hřídel. V nedělním závodě, poznamenaném sobotní tragédií, vyhrává nová vycházející hvězda, Švýcar Clay Regazzoni, který je vedle Ickxe druhým jezdcem Ferrari.

Následující Velkou cenu Kanady vyhrává Jacky Ickx a aby bodově předstihl Rindta potřebuje vyhrát i oba zbývající závody, velké ceny USA a Mexika. Je těžké odhadnout, co se odehrává v Ickxově hlavě. Na jedné straně jako absolutní profesionál ví, že je týmu Ferrari zavázán odevzdáním nejlepšího výkonu. Na druhé straně se asi objevují morální zábrany.

Ale vše se vyřeší už za další dva týdny na okruhu Watkins Glenn v USA. V závodě vítězí další vycházející hvězda, Brazilec Emerson Fittipaldi, pilotující druhý Chapmanův Lotus. Jacky Ickx později přiznává, že si po tomto závodě oddechl. Potom už si jen střihne vítězství v závěrečné Velké ceně Mexika.

A tak pohár pro mistra světa 1970 přebírá na konci roku ovdovělá finská modelka Nina Rindtová za přítomnosti jejich dvouleté dcerky Nataši. Jochen Rindt se stává jediným mistrem světa v historii formule 1, který se svého titulu nedožil.

Jezdci té doby si o dnešní bezpečnosti při velkých cenách mohli nechat jen zdát. Např. jen v roce 1968 přišli o život čtyři piloti formule 1. Riziko, že ten který závod je jejich poslední, podstupovali při každém výjezdu na trať. Mnozí z nich byli nejen vynikající závodníci, ale i velké osobnosti. Jochen Rindt patřil mezi ně. Stejně jako Jacky Ickx. Stejně jako nedávný návštěvník naší republiky Emerson Fittipaldi. A pro mě v klukovském věku to byli nedostižní hrdinové.

A zítra, stejně jako před 50 lety, je zase sobota, a opět je oficiálně měřený trénink na velkou cenu Itálie v Monze, která se pojede v neděli.

Autor: Jiří Strádal | pátek 4.9.2020 20:18 | karma článku: 22,79 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik