Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyznání starým detektivkám

Minule jsem tu vyznával lásku starým filmům. Musím k nim přidat i staré detektivky. Jejich čtení nás taky vrací do té už zmizelé atmosféry. A navíc trénují logické myšlení. Které náš svět tak nějak pomalu opouští.

Odvíjejí se ve zjednodušeném pěkně strukturovaném světě. Asi jako když jsme se ve fyzice učili různé mechanismy a jejich silové či pohybové zákony, které ovšem platily jen za ideálních podmínek se stoprocentní účinností. Což v praxi nikdy neexistovalo. Ale na těch zjednodušením jsme ty mechanismy pochopili.

Se starými detektivkami je to podobné. Ovšem oproti fyzice mají svůj osobitý šmrnc a poezii. Jsou to vlastně pohádky pro dospělé. Krásné jako ty dětské. Včetně toho vítězství dobra nad zlem.

Dobro tu místo třetirozených princů či hloupých/chytrých Honzů představují velcí detektivové. Prostředím jsou exteriéry a interiéry pro nás neskutečně poklidných a tak nějak homogenních měst a venkova, samozřejmě včetně velkolepých panských sídel. Žádné divoké přestřelky a honičky, krev maximálně v podobě drobných fleků na svršcích v tichosti spočinutých obětí.

U mě vede prostředí i detektivové britské provenience. Včetně toho s belgickým původem, Hercula Poiota. Včetně dámy s velkým D, slečny Marplové. Zkrátka Agatha Christie je šampiónka. Ale i takový Lord Peter Wimsey od Dorothy Lucy Sayersové, či inspektor French od Freemana Willse Croftse, jsou úžasnými reprezentanty anglických detektivek z té doby. A nesmím zapomenout na jejich viktoriánkého předchůdce Sherlocka Holmese.

Skoro všichni je známe. Mnoho desítek let, prakticky už celé století (Holmes ještě déle) dávají lidem po celém světě možnost sednout si s nimi do křesla, popít kávu a přenést se do staré dobré Anglie. I do jejích idylicky působících kolonií.

Stejně jako známe našeho inspektora Klubíčka s jeho trochu otravným kámošem redaktorem Maurinem. Prvorepublikovou atmosféru nám tento milovník posezení s kávou a dýmkou zprostředkuje velmi příjemně.

Ve čtyřicátých a padesátých letech se těmto hrdinům objevují vydatní konkurenti. Jejich svět už je trochu složitější a někdy ani to dobro úplně na celé čáře nevyhraje. Ale šmrnc a poezie pořád zůstávají. A vlastně jsou ještě osobitější.

S tehdejší Paříží nás důvěrně seznamuje zachmuřený znalec lidských duší i dobrého jídla a pití, komisař Maigret. Připít si s ním calvadosem v nějakém malém baru pod Montmartrem by musel být zážitek.

A současně přichází zámořská invaze. Tam už občas hlavni hrdina dostane po čuni, nějakou tu ránu i sám rozdá. Ovšem pořád ve snesitelných mezích. Phill Marlowe je v tomhle asi největší kabrňák (i když jeho průpovídky už mi občas lezly na nervy). Mým největším oblíbencem z téhle kalifornské partičky je ovšem Lew Archer od Rosse MacDonalda. A pak je tu samozřejmě taky partička Gardnerova, jíž vévodí Perry Mason (někdy na mě tedy působil trochu moc svazácky, ale to jsem vstřebal), Doug Selby a svérázové Berta Coolová a Donald Lam. A pak ovšem i Nero Wolfe a Archie Goodwin.

Nechci tím říct, že dnes už se dobré detektivky nerodí. Určitě ano a je jich mnohem víc než tenkrát. Ale snaha o objektivní zobrazení společnosti, o co nejvykreslenější práci moderní policie, a často i o co nejbombastičtější typy vražd a jiných zločinů, se zvláštní oblibou v sériových vrazích, dělají z někdejších detektivních dílniček hotové krimifabriky. Hlavně v televizním či filmovém provedení. Což neznamená, že je to špatně a že se to spoustě lidí nelíbí. Jen ten šmrnc a poezie už tam moc nejsou.

Zvláštní kapitolou pak je obliba tzv. skandinávských krimi. Samy o sobě jsou často výborné. Ovšem jejich zahraniční klony bývají už dost děsivé. Včetně českých, ztvárněných v televizních seriálech. Přijde mi, že detektivní zápletky jsou v nich druhořadé, primární jsou hlavně vztahy a rodinné životy hlavních hrdinů. Ti jsou většinou (až na nezbytné přihlouplé kariéristy) kvalitními kriminalisty, taky ovšem naprostými životními ztroskotanci (což jsou zpravidla i ty jejich skandinávské vzory). Jsou to vlastně takové telenovely s přilepenými krimipříběhy. Anebo reminiscence na Dietlovy seriály z pracovního prostředí, jen převlečené do kabátu globálního kapitalismu s mafiánskými rukávy.

Měl-li bych to znovu přirovnat k fyzice, řekl bych, že dřív to bylo něco jako fyzika Newtonovská (které jsme většinou rozuměli), zatímco teď je to něco jako fyzika kvantové mechaniky (které většinou nerozumíme). Tehdy byli detektivky hlavně o jednotlivých lidičkách, dnes jsou hlavně o lidské společnosti. A většinou v pěkně temném zabarvení.

Na druhou stranu, jedno je jisté. Detektivky mohou měnit své pojetí, ale dokud nevymře lidstvo, nevymřou taky. A to je dobře.

Autor: Jiří Strádal | pátek 18.9.2020 20:42 | karma článku: 19,36 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik