Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Karma. Tohle je velice výstižné přirovnání.

S nadsázkou řečeno, i národ nebo spíše celek občanů určité země má svoji "osobnost", která nějak roste, vyvíjí se, stagnuje, může dokonce duchovně umřít, či naopak "vstát z mrtvých". Tak jako například opakovaně vstali z mrtvých Poláci (uvedu aspoň případ 80. let 20. po návštěvě papeže Jana Pavla II. v Polsku.

A v této nadsázce lze také mluvit o duševním zdraví takového celku, či naopak o psychopatologických sklonech. I národ může být například sebestředným, nekriticky do sebe zahleděným, povýšeneckým, atd. Nebo až psychopatickým násilníkem, což se bohužel v historii několikrát opakovalo.

2 0
možnosti
Foto

Oprava: "z 80. let 20. století"

A dodatek: Příklad Slovenska, kde v právě uplynulých volbách zvítězily proevropsky orientované neparlamentní strany, je nesmírně zajímavý. Taky je to známkou probuzení.

2 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik