Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J80i52r80i 90T47i53c86h44y

15. 8. 2019 17:26

Pouziva se tu slovo populismus coby hanlivy vyraz a oznacuje se jim mnohdy pravdive vlastenectvi, snaha o zachovani kultury a zvyku. Patri do kategorije jako rasismus, homofobie a islamofobie a slouzi jako nastroj k potlaceni deskuse, kdyz dukazy nepostacuji.

0 0
možnosti
JS

Snaha o zachování kultury a zvyku je něco jiného než vyvolávání strachu a nenávisti k jinými kulturám a zvykům. Tak jsou populistickými politiky úspěšně využíváni mj. lidé s vlasteneckými city. Těm politikům vůbec nejde o vlastenectví, ale jen o voliče.

0 0
možnosti

R^

Chybí Vám jeden populismus u nás: Antibabišismus. Bohužel v posledních volbách nám nekriticky dominoval a umožnil nám vládu Andreje Babiše podepřenou komunisty a okamurovci za spolupráce ČSSD. Umožnil to tím, že zamezil vládě Babiše s dalšími pravicovými stranami pro neuváženost předsedů "pravicových" stran!

Jinak souhlas, že voliči potřebují více racionality než emocí. Ale jak toho chcete dosáhnout?

Mrzí mne na autora, že pohrdá pravicovou politikou! Bez skutečné pravicové politiky a bez svobodných, přirozených vztahů se do budoucna nehneme! Nestačí jen pravicové proklamace a levicová praxe!

:-)

0 0
možnosti
JS

To jsem se asi špatně vyjádřil, pravicovou politikou rozhodně nepohrdám a vždycky jsem volil pravicové strany. A taky považuji.za pokrytecké mít pravisovou rétoriku a provozovat levicovou praxi. Jen si myslím, že vždycky je potřeba respektovat širší souvislosti, které nebývají úplně černobílé, a že v tom by měl stát sehrávat svou roli. Naším problémem asi taky je, že všichni politici trvají na svém, ustoupit s cílem konsensu se považuje za slabost a tak si všichni akorát mezi sebou poměřují pindíky.

0 0
možnosti
JK

Populizmus je systém rozděl a panuj. Vytvoř většinovou, méně majetnou a méně vzdělanou skupinu a postav ji proti elitě. Pak stačí skupiny trefně pojmenovat, takže třeba: "Čau lidi, všichni nesnášíme tradiční strany". Pak je potřeba odhalit, co si ta většina přeje, nebo ještě lépe co nesnáší, náročnější je jí to podsunout a pak se s tím vytasit jako se svým nápadem. Ohraná je korupce, zlodějiny, podvody, budeme makat pro všechny, všechno napravíme, viníky potrestáme a pod. Nejlépe je naházet špínu na konkrétní osobu, či malou skupinu, s tím je jednodušší volič rychle ztotožní. Nesmí se pak zapomenout na vnější hrozbu, nejlépe když nám usiluje nejen o naše statky ale i o život.

Přitom nejlepší by bylo, kdyby strana (nebo koalice) nám před volbami představila budoucí ministry a premiéra a kompletní reálný návrh rozpočtu ČR. To je ale moc jmen najednou a spousta čísel ve který se málokdo vyzná, jak tohle dáte na plakát a musíte konkurovat jedné hlavě s vlastními médii, která prý zvládne všechno levou zadní a bude pořád jenom "makat pro lidi".

1 0
možnosti
FL

Původní význam "populizmus" byla politika účelově líbivá, bez ohledu zda také užitečná, nebo škodlivá (viz jak píše autor o populizmu levicovém a pravicovém). Význam slova se poněkud posunul od začátku migrační "krize", když "demokrati", "vítači" označili svoje odpůrce jako "populisty", tím jim přiřadili nálepku, která automaticky říká že odmítání "uprchlíků" je politika pouze líbivá. V tomto smyslu se v poslední době změnila i definice ve slovnících i na wikipedii. Podoběn došlo ke změně významu slav: xenofob, fašista, nácek, extrémista, demokrat, krize (proto ty uvozovky)

1 0
možnosti

Já odvozuji pojem populismus od slova populus = lid. Obracení se na jednodušší lidi, převážně formou burcování emocí.

Ale strašení migranty vnímám též jako populismus. Nic neřeší a strach funguje velmi dobře na ztvárnění voličů.

:-)

0 1
možnosti
MB

Populismus je příjemné lhaní a konání pro zajištění sebe sama. Vybuzení pocitu = Konečně se Zjevil, rozumí tomu a koná! Kdysi Sládek - Řešení Cikánské otázky - Naháží se do Vltavy a je to ! Podobně - Znovu - lépe a jinak = Bude lépe ! Nějakou dobu to funguje, pak přijde opět podstata reality ...

Dnes vidím pohasínající hvězdu AB. Jiný člověk v ČR si zřejmě mega ranec problémů nenese. Špatná čísla Agrofertu - Za poslední rok dalších 8 miliard Kč dluhů, už i banky z Ásie - Ranec 43 mld Kč! Co s tím? Prázná kasa ČR s Recesí na krku + % Inflace k tomu! Rozpad Vlády - vyšetřování ústící ke konečnému verdiktu + Horký podzim 1989 s opakovanou Letnou je zde. Po pravdě řečeno, za 6 let je to výsledek slušný - Člověk se zničil ochotně samotný! Jak bylo prozíravé vytvořit si Státní rezervy, nyní se výtěžky z EET budou náramně hodit + Umenšená státní správa přinese rovněž potřebné úspory! = Nic z toho, se pochopitelně nekoná - AB je populista před propastí. To by ještě tak nevadilo, ale co my s ČR ? ... [>-]

5 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik