Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Můžete mi vysvětlit v čem spočívala činnost disidentů a z čeho žili, když byli tak tvrdě pronásledováni a bez práce ?

0 2
možnosti
JS

To snad jsou známě věci. Bez práce nebyli. Pracovali v kotelnách, myli okna, dělali různé manuální nekvalifikované práce. I tyto práce obtíženě hledali.

2 0
možnosti
Foto

Karma, psala jsem něco obdobného při znevažování a zlehčování oběti Jana Palacha. Zbabělci nemají jinou možnost, jak se přiblížit hrdinům, než se je pokusit stáhnout na svoji úroveň. Tu jejich totiž nejsou schopni dosáhnout.:-)

8 0
možnosti
JS
JS

S disidenty je to jako se soudci. Někteří to berou jako poslání, jiní sledují jen svůj vlastní prospěch. Proto je nesmyslné srovnávat morální kvalitu "ze strany vyloučených komunistů" s "tvrdě perzekuovanými disidenty". Není pochyb o tom, že mnozí disidenti prostě jen bojovali za návrat rozsáhlých majetků zpátky do svých rukou. Proč ne – je to zcela legitimní motiv. Ale právě proto nelze jejich svědomí srovnávat se svědomím těch, kdo pro své názory byli "jen" vyloučeni ze strany. Pro někoho to mohlo mít daleko horší životní dopad.

Typicky se to dá sledovat například na osudu Gustava Husáka, který se stal československým prezidentem. Jenže ještě dlouho předtím, v roce 1954, byl odsouzen za velezradu ve zmanipulovaném procesu jako "buržoazní nacionalista" a jen šťastnou náhodou unikl popravě. Byl opakovaně mučen a i přes toto opakované mučení nedoznal vinu. Z doživotního trestu si odseděl devět let, tedy mnohem více, než devadesát devět procent všech disidentů. Můžeme se jen dohadovat, proč zůstal věrný komunistické myšlence i po této bezpochyby děsivé zkušenosti. V době, kdy hnil ve vězení, totiž těžko mohl předpokládat, že se jednou stane prezidentem celé země. Možná právě proto proběhla revoluce v roce 1989 tak sametově, protože vrchním velitelem ozbrojených sil byl v té době člověk, který si vážil lidského života víc, než jsou jeho kritici ochotni připustit.

Názor Václava Klause je v tomto ohledu zdravě skeptický. Lidé vyšli do ulic, aniž drtivá většina z nich znala jediného disidenta. Jedním ze spouštěčů Sametové revoluce byly také protesty proti neřešeným smogovým stavům v průmyslových oblastech země. Touha po osobní realizaci mnoha obyvatel a neschopnost politického vedení země – to u nás vedlo k revoluci. Naštěstí.

1 6
možnosti
Foto

Disident Klaus!

Drtivá většina neznala jediného disidenta? Vy ráčíte být drtivou většinou? :-P

4 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Karma! A velmi výstižný komentář hned v prvním odstavci, pod perexem.

Znevažování občanské statečnosti lidí, kteří se postavili komunistickému režimu a riskovali všechno, považuji za neuvěřitelnou špinavost a podlost.

8 0
možnosti
JS

Děkuji. Ano, je to podlé. A děje se to velmi nenápadně, ne přímýmí útoky, to by bylo přece jen neúnosné, ale takovými šťouchanci, zpochybňováními apod. To je účinnější.

4 0
možnosti
LK

L67u97b15o25š 30K32r28i59m83l

13. 11. 2019 17:09

Bohužel nemohu vyjádřit jednoznačný názor na disidenty, protože znám minimálně dva, kteří byli aktivní v Chartě 77 a když někdo projevil zájem o bližší kontakt, tak ho okamžitě udali STB. Jsem dalek tvrzení, že takoví byli všichni, ale pochybnosti mám, protože svazky STB týkající se špiček disentu byly okamžitě po listopadu 89 skartovány.

Toto je důvod, proč nemohu podpořit tento blog, ale nehodlám upírat nikomu jeho názor.

4 1
možnosti
Foto

To, že StB nasadila mezi disidenty své udavače, anebo jednotlivé členy disentu zkoušela lámat ke spolupráci je svědectvím o zločinnosti komunistického režimu. Není to vyvrácením odvahy a statečnosti disidentů, spíše naopak, ještě více ji potvrzuje.

10 0
možnosti
Foto

Disidenti měli odvahu věci nazývat pravými jmény. Paradoxem je, když se v dnešní vydobyté svobodě pravdivé informace nezveřejnují, nebo potlačují. I v dnešní svobodě je plno témat, která jsou tabu a dnešní obdoba "disidentů" je umlčována.

2 1
možnosti
JM

Role disidentů se snižuje, protože se to někomu hodí. Komu ? Namátkou Václav Klaus, Miloš Zeman.

6 1
možnosti
JS

Jim dvěma určitě.

3 1
možnosti
Foto

Klaus? 10 let u kormidla a umetená cesta dnešku. Karma.V

6 0
možnosti
JS

Asi potřebuje všem dokazovat, že nejen kormidloval, ale sám postavil i tu loď.:-) Díky.

3 0
možnosti
JP

R^ Dobrý potřebný pohled. Díky.

4 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik