Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Musím se přidat a vzdát hold starým filmům a přidat dík za vaši připomínku.R^

Sešla se tu, koukám, společnost staromilů.

1 0
možnosti
GH

G81e36o90r35g28e 86H28o82l51y

13. 9. 2020 15:35

Diky za blog...pri zmince o Vlastovi Burianovi jsem si vzpomnel i na jeho, myslim, ze jedinou, negativni rolli ve filmu .U Snedeneho Kramu.

0 0
možnosti
Foto

K51a91r11e13l 70C29a72c59h

13. 9. 2020 10:20

Jak je to s milovníky zašlé, tzv. lepší doby, krásně vystihuje film z US produkce, Půlnoc v Paříži. Kdo viděl, asi chápe, kdo neviděl, tomu jej doporučuji. Je to velice milý film bez vražd a násilí.

1 0
možnosti
JS

Ano, dík za tip. Půlnoc v Paříži je úžasná. Taky doporučuju.

0 0
možnosti
MP

R^ S tím nelze než souhlasit. Ty filmy také miluju a ještě třeba Školu základ života:-). Je zajímavé, že dnes, s veškerou moderní technikou, filmaři neumí natočit věrohodné "retro", tedy film z první republiky nebo protektorátu. Podle mě zdařilé byly třeba "Pěsti ve tmě" nebo "Fešák Hubert" (obojí už ovšem také dost staré:-)).

5 0
možnosti
ZS

A ta noblesa, zdvořilost ... muži smekající klobouk na pozdrav, usazení dámy ke stolu, výletní restaurace za městem ... odpolední korzo a říční plovárny ... ááách jo, tolik nostalgie.

A dívám se - jako pan Buček níže - na bytové vychytávky, krásná okna, zasouvací dveře, dlažba a kované zábradlí, vybavení kuchyní, nádobí a vůbec nábytek ...

3 0
možnosti
VR

Jen drobná poznámka: Tento film se v době jeho premiéry jmenoval Baron Prášil! Když byl po válce Burián dán do komunistické klatby, byl tento film dán na delší dobu, dle jejich zvyku, do trezoru. Když se v 60. letech soudruzi rozhodli, že by opět mohl být uveden do kin, byl tu již ale Baron Prášil Karla Zemana. A tak se soudruzi rozhodli jej přejmenovat na Když Burian prášil, aby se to divákům nepletlo!

1 0
možnosti
Foto

A na rozdíl od dnešního repertoáru jim bylo rozumět každé slovo. A i detektivky se tenkrát daly natočit převážně bez cigaret.

1 0
možnosti
VR

S tou výslovností s vámi souhlasím, ale s tím kouřením ne! V prvorepublikových filmech, a to nejen v detektivkách, většinou nedali hlavní hrdinové bez cigarety ani ránu. A to i dámy. Tenkrát bylo považováno kouření za módní!

1 0
možnosti
SB

Usmívám se při představě, jak se asi při natáčení bavili Jakorlav Marvan a Oldřich Nový, když si mezi sebou komentovali, že Marvan hraje Novému otce.

Oldřich Nový byl narozen v srpnu roku 1899, Jaroslav Marvan o více než dva roky později v prosinci roku 1901.

Takže otec byl mladší než syn.

Ale na filmu to není poznat a své role zvládli oba znamenitě (jako ostatně všechny své filmové roke bez výjimky).

3 0
možnosti
JS

Jo, v tom byli skvělí. Dík za inspiraci, podobná dvojice otec syn byla v Mužích v ofssidu. Otec Jindřich Plachta se narodil 1.7.1899, jeho syn Eman Fiala 15.4.1899.

2 0
možnosti
Foto

Také miluji staré filmy. S Burianem asi nejvíc Ducháčka, ale i další, Lelíčka, U pokladny stál, Zlaté dno, samozřejmě i Baron Prášil atd. A také Hotel Modrá hvězda, Kristián a dalo by se pokračovat :-)

3 0
možnosti
JS

To máme hodně podobné.

1 0
možnosti
MB

Dívám se rád, opakovaně cosi objevuji. Detaily ! Dveře, usazené do dřevo zárubní. Boty, pánské obleky, dámské šatovky - Možno z obrazovky i dnes ihned vyrazit mezi lidi ! Klobouky ! Z fabriky se vyvalí spousta lidí, kdo je dělník - ředitel ? Kdo nemá pokrývku hlavy je chuligán ... !

Já to měl doma - film permanentní. Otec z živnoobchodu s textilem. "Poslední mohykán" - J. Marvan - Rodič v akci. "Všichni všeho nechte - Budu přibíjet hřebík" ! I úsměvná klasika - Ženatý, s dětmi přijel navštívit rodiče - jdeme na pivo ! Já běžný svetr a rilfe. Ozvalo se to pověstné - "Synu, jako to máš na sobě, podivnou strůj" ? Časté, výchovné pojmy - "Bumlovat, mi tady nebudeš" ... !

Obrovské parno, zase sedím v zahradní restauraci s jeho bratrem, (mým strýcem). On jediný - klasicky v obleku a kravatě ! Už to nevydržel a já šokován - "Synovče, nevadilo by ti, kdybych si sundal sako" ? A tak tam seděl s krásnými kšandami a svou výchovu držel dále - Kravatu si nepovolil ani o 1 cm ! Skutečně, ti lidi to měli hluboce v sobě. Dovětek - Pochopitelně dopadli jako ti mnozí herci - blbě. Nebyli pokrokoví ... !

Těžko být pokrokový s tradicionalisty. "Synovče a co tvůj kapesník" ? No co by, strýče. Zvyky držím, již 50 let let ! Muži je vždy mají čisté, vyžehlené v levé kapse kalhot. Tak jsme je položili vzájemně na stůj a představili si je ! Špinavé boty ? = Charakter ! :-)

3 0
možnosti
JS

To mi připomělo Světáky, jak pan profesor představovaný Oldřichem Novým si postěžuje, že vítězný únor učinil přítrž jeho konání a že nejhorší pro něj bylo, když pak viděl své nejlepší absolventy, jak jedí celý oběd lžící. Ostatně i na těch pár prvorepublikových hercích, co je nechali hrát i po únoru, bylo skoro děsivé, jak se změnily typy jejich rolí. Např. když Teodor Pištěk hrál v Andělovi na horách předsedu odborů. Snad jediný "nepředělatelný" byla Růžena Šlemrová. Takové dámy se prostě rodí jednou za století.

2 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik