Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlkodav a lyžaři

I v Praze jsme byli obdaření sněhovou nadílkou a obora Hvězda se stala rájem běžkařů. A já musím vzpomenout na časy, kdy jsem do Hvězdy chodil s naší fenkou vlkodava jménem Bernardeta. A jak se na běhající lyžaře tvářila.

Tělesné parametry vlkodava vzbuzují přirozený respekt, který ovšem toto plemeno ve své dobráckosti nijak neuplatňuje. Dalo by se tedy předpokládat, že se nenajde nic, čeho by se mohli bát. Přesto existuje něco, co Bernardetě přivodí děs podobný děsu vnímavého diváka hororu.

První setkání s člověkem na běžkách vyvolalo v Bernardetě doslova šok. Museli jsme okamžitě z Hvězdy prchat.

Příští den jsme vyrazili velmi časně ráno, ve víře, že tam ještě žádní lyžaři nebudou. Nebo že ve tmě aspoň nebudou vidět. Byli tam. Snad v ještě větším počtu než včera. A na tom sněhu svítili do dálky. Bernardeta už se naštěstí nerozběhla zpátky ven z obory, ale při spatření kteréhokoliv z nich odběhla hluboko do lesa, co nejdál od cesty, a takto zpoza bezpečí lesního porostu sledovala ony podivně se pohybující tvory.

Po přejetí běžkaře se zase vrátila. Ovšem jen nakrátko, protože další lyžař se objevil záhy. A stejná scéna. To se opakovalo v průměru každou minutu.  Pak jsem spatřil běžkaře, který držel lyže v rukách a chtěl si je nazout. Že bych s ním Bernardetu seznámil, aby pochopila, že se jedná o normálního člověka?

Tím, že stál na svých nohách, se ho nebála. Došli jsme k němu a já ho požádal, aby na ni promluvil a pak že bychom u něho postáli, až se na lyžích rozjede.  Byl to příjemný a chápavý chlapík a ve všem postupoval podle mé prosby.  Dokud stál, mluvil a manipuloval s lyžemi, aby je pak položil vedle sebe, bylo vše v pořádku.

Stoupnutí na lyže vyvolalo pohyb uší do nastražené polohy. Zamávání na rozloučenou uklidnění nepřineslo. A běžkařův rozjezd způsobil útěk do lesa ještě rychlejší než při jízdě jeho kolegů.

Co s tím? Přece nepřestaneme do Hvězdy jezdit, říkal jsem si. Už z principu ne. A koneckonců, jsme na území jedné památné, byť neslavné bitvy,  tak zkrátka povedeme bitvu další.

Ovšem nikoliv bitvu otevřenou, nýbrž bitvu partyzánskou. Já s  Bernardetou budeme partyzáni a běžkaři budou Němci. Partyzáni operují skrytí, tedy nikoliv na cestách, ani v blízkosti cest, kde naopak operují běžkaři. Pardon Němci. Partyzáni se pohybují jen v hloubi lesa, maximálně po úzkých pěšinách, kde Němci neprojedou. Pardon běžkaři.

V partyzánské válce je důležité, aby Němci partyzány neviděli. V našem případě ovšem bylo ještě mnohem důležitější, aby určití partyzáni neuviděli Němce.

Vyrazili jsme. Šli jsme krytí lesem a po určitou dobu žádný problém s nepřítelem nebyl. Pak jsme se ale přiblížili k cestě, hojně používané Němci, kterou bylo třeba přejít. Převzal jsem roli průzkumníka partyzánské jednotky. Úkolem průzkumníka bylo zjistit pohyb Němců z obou směrů cesty. 

Rozkázal jsem zbytku jednotky zůstat na místě a vydal se k samému okraji cesty, s výhledem na ni, doprava i doleva. Z jedné strany byl vzduch čistý. Z druhé strany se blížili Němci, ale pořád byli dost daleko. Vydal jsem jednotce rozkaz k přesunu a při něm se pohyboval v pozici zakrývající vzájemný výhled mezi Němci a partyzány.

Povedlo se. Partyzáni rychle pronikli do hlubšího lesa, část jednotky tu v klidu vykonala potřebu a mohl následovat další postup. Úspěšný přesun však partyzány trochu ukolébal, a to se jim málem vymstilo. Průzkumník zcela selhal a nezaznamenal, že zdánlivě úzká pěšina, k níž se jednotka přiblížila, poskytuje dost prostoru k pohybu německých jednotek, což se málem stalo osudným. Zcela  nečekaně se na ní v plné zbroji zjevil jakýsi, zřejmě elitní, Němec. Jen díky silně hustému porostu se partyzánům podařilo na poslední chvíli pěšinu nepozorovaně přeběhnout.

Nevyhnutelné překonání cest obsazených Němci následovalo ještě třikrát.  Průzkumník už plnil své úkoly spolehlivě a zbytek jednotky v případě blízkosti nepřítele ukázněně čekal na povel k postupu.

Pouze při překonávání poslední cesty, už blízko brány Hvězdy, to bylo o fous.  Němci se totiž najednou objevili zpoza brány. Čerstvá posila zvenku. Vrátit se nešlo, protože odtud zezadu postupovala, zatím sice relativně daleko, ale poměrně rychle, početná německá jednotka.

Naštěstí byla nablízku záchodová budka, za níž se dalo, s nezbytným využitím vodítka,  skrýt před nebezpečnou německou posilou projíždějící bránou. Ta však tento nechráněný prostor rychle opustila a umožnila tak partyzánům proniknout branou opačným směrem a opustit bojiště. Partyzánskou bitvu se povedlo vyhrát.

V následujících dnech silně tálo, což na straně Němců způsobilo velké ztráty. Brzy vyklidili pozice a stáhli se zřejmě do pohraničních horských oblastí.

Vlády se pak definitivně ujalo jaro a já si oddechl, že zase bude všechno v pohodě. Věřil jsem tomu, až do okamžiku, kdy jednou kolem nás ve Hvězdě cosi prosvištělo. Hodně divný zvuk a frrr kolem nás. Byl to běžkař jedoucí na kolečkových lyžích. Trénink svého oblíbeného sportu zřejmě nemohl vynechat ani v letní sezóně.

Bernardeta byla tak ohromená, že ani nezahájila ústup do lesa, rovnou zamířila k východu z Hvězdy a počkala na mě až za ním. Vypadalo to, že bitvu jsme sice v zimě vyhráli, ale válku nakonec prohráli.

Začal jsem poraženecky uvažovat o změně psích procházek z přírodních na chodníkové.  Nebude to už ono, ale žádní lyžaři po chodníkách jezdit nebudou.

Z toho mě ovšem záhy vyvedla parta turistů na segwayích. Kdepak, z boje se nemá utíkat.

 

Autor: Jiří Strádal | úterý 5.2.2019 12:05 | karma článku: 22,38 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik