Jak se rodí zlo (povídka)

Pracoval v pobočce jednoho významného úřadu. Pracoval dobře. Měl své vize a spolu s kolegou se je snažili prosadit. Byrokracie to ale brzdila. Pak nadřízený úřad vypsal konkurs na jedno vedoucí místo. Přihlásil se.

Náš hrdina, pojmenujme ho třeba Vítězslav Úspěšný, u konkursu uspěl a byl přijatý. Těšil se, jak teď z nové pozice bude moci svoje vize prosadit. Zvlášť jednu, o kterou spolu s kolegou zvlášť usilovali. Kolega mu kariérový postup přál a taky se těšil, jak se jejich vizi podaří naplnit. Dohodli se, že se každý měsíc budou scházet a domlouvat potřebné kroky.

První schůzka proběhla přesně měsíc po Vítězslavově nástupu do funkce. Vypili dost vína, probrali fotbal, manželky a politiku a bezvadně se pobavili ironickým líčením poměrů na úřadu. K tématu společné vize se sice nedostali, ale slíbili si, že příště to vykopnou.

Druhá schůzka proběhla až za měsíc a půl, protože Vítězslav musel na zahraniční služební cestu. Vypili trochu vína a probrali fotbal a manželky. K tématu společné vize si řekli, že je důležité se tím dál zabývat.

Třetí schůzku si domluvili sice za měsíc, ale pak ji ještě o další měsíc odložili, protože Vítězslav Úspěšný pracovně nestíhal.  Dali si kafe a probrali fotbal. K tématu společné vize Vítězslav řekl, že teď nejsou pro její prosazení podmínky, ale že se chystá konkurs na židli jeho nadřízeného ředitele, který odchází do Bruselu, že se přihlásí a pokud uspěje, bude mít větší pravomoc s tím pohnout.

Na termínu čtvrté schůzky se dlouho nemohli domluvit, protože Vítězslav Úspěšný v konkursu uspěl a na nové pozici ředitele úseku nestíhal. Mluvili spolu proto jen telefonicky. Vítězslav řekl kolegovi, že brzy přijme člověka na svou bývalou pozici vedoucího oddělení, ten se bude moci jejich vizí zabývat a o on to bude supervizovat.

V úřadu si Vítězslava Úspěšného považovali, protože se dovedl kvalifikovaně vyjadřovat ke spoustě řešených problémů. Taky ale pochopil, že vyjadřovat se musí velmi opatrně a hlavně nesmí hlásat protichůdné názory a návrhy, než zastávají jeho nadřízení. Hlavně nic, co by jim mohlo zkomplikovat práci, které měli už tak dost. Na takovou míru loajality sice nebyl  při práci v pobočce zvyklý, ale rychle se v tom zdokonalil a jeho vliv rostl.

Když mu po dalších dvou měsících kolega telefonoval, rozpomněl se na jejich společnou vizi až po několika vteřinách hovoru. Ale pak mu mozek zapracoval skvěle a hned mu vyhodnotil, že její prosazování by mohlo důležitým nadřízeným vadit. Omluvil se kolegovi, že zrovna musí odejít na důležitou poradu a že se ozve. Kolega volal v příštích týdnech ještě dvakrát. Poprvé nechal Vítězslav telefon vyzvánět, podruhé ho hned vytípl.

Kolega tuto komunikační cestu opustil, ale podařilo se mu dovolat na úřad k onomu nově přijatému vedoucímu oddělení, který byl podřízeným Vítězslava Úspěšného, a domluvit si s ním schůzku. Na ní mu vyložil celou vizi i slib pana ředitele Úspěšného, že se to bude pod jeho supervizí řešit. Nově přijatému vedoucímu oddělení se vize líbila, slíbil, že ji s panem ředitelem Úspěšným probere a že pak kolegovi zavolá.

Nezavolal. Kolega to však nemínil vzdát. Naočkoval ředitele své pobočky, který chodil na nadřízený úřad na některá jednání, aby tam s Vítězslavem Úspěšným navrhovanou vizi projednal. Po návratu z úřadu si ředitel pobočky našeho kolegu pozval a sdělil mu, že nadřízený úřad jeho vizi nepodporuje a on ať se věnuje úkolům, které má řešit a přestane si vymýšlet.

Náš kolega to však stále nechtěl vzdát a znovu kontaktoval na nadřízeném úřadu onoho vedoucího oddělení, podřízeného Vítězslavu Úspěšnému.  Ten ho vyslechl a řekl mu, že o věci bude informovat pana ředitele Úspěšného.

Učinil, jak slíbil. Vítězslav Úspěšný si pak pozval ředitele pobočky a naznačil mu, že pokud chce jeho podporu, měl by se toho věčného šťoury konečně zbavit.

Ředitel pobočky přání Vítězslava Úspěšného už nesplnil. V rámci úsporných opatření bylo rozhodnuto tuto a některé další pobočky zrušit.

Autor: Jiří Strádal | neděle 25.8.2019 5:31 | karma článku: 16,10 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Jiří Strádal

Jak naše armáda jela na Polsko

Dnes v noci je to 40 let, co z mnoha československých kasáren vyjely kolony tanků, obrněných vozidel a nákladních aut směrem k polským hranicím. S cílem potlačit tamní proces demontáže komunistické diktatury vedený Solidaritou.

11.12.2020 v 21:33 | Karma: 23,40 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Jiří Strádal

Paradoxy naší doby

Náš svět se rychle řítí dopředu a my se mu přizpůsobujeme. A přitom nám ani nestačí docházet, že to, co považujeme za normální, je často docela absurdní. Nahodil jsem jen jednu desítku příkladů. Určitě Vás napadnou další.

27.11.2020 v 21:12 | Karma: 23,14 | Přečteno: 621x | Diskuse| Společnost

Jiří Strádal

Nahlédnutí k novozélandským Maorům

Je to 200 let, co maorští náčelníci po mnoha bojích začali jednat o loajalitě k britské koruně a o svých právech. K dohodě pak došlo. Maory to ale později stálo vysokou cenu. Vypovídá o tom mnoho pomníků a pamětních desek.

20.11.2020 v 22:18 | Karma: 18,56 | Přečteno: 392x | Diskuse| Cestování

Jiří Strádal

Dvakrát na břehu řeky (povídka)

Na břehu téměř vyschlé řeky seděl stařec se svým vnukem. Podél protějšího břehu šla karavana lidí s naloženými vozy. Spíš se trmáceli, než šli. Vyhnuli se opuštěnému mlýnu a pokračovali, než sedící dvojici zmizeli za pahorkem,

13.11.2020 v 22:26 | Karma: 10,54 | Přečteno: 281x | Diskuse| Poezie a próza

Jiří Strádal

Víra, normalizace a Bílá Hora

Současné čtyřsté výročí bitvy na Bílé Hoře se může jevit jako dávná historie, ale není to tak dávno, co jsme tu měli jistou paralelu. Je to náhoda nebo to neseme v genech a máme se toho obávat i v budoucnu?

6.11.2020 v 22:44 | Karma: 15,67 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik