Co nám dal listopad 1989? A co nám nedal?

8. 11. 2019 13:08:33
Uprostřed současných mnohdy vášnivých střetů na téma sametové revoluce 1989 a toho, kam šel vývoj po ní, by asi bylo dobré se podívat na to, co nám tedy ta revoluce opravdu dala a co nám naopak nedala.

Co nám tedy listopad 1989 nade vší pochybnost dal?

Dal nám možnost spolurozhodovat o tom, kdo náš stát bude řídit a jakým směrem ho bude šikovat. Že s výsledkem tohoto spolurozhodování v určité době někteří nejsou spokojení a v jiné době zase jiní, to je zkrátka dáno, tím, že každý má o tom názory různé a uspokojení logicky mohou být jen někteří. Ale vždy to víc uspokojí většinu. A že i ta pak třeba není s konáním zvolených politiků spokojená, je zase dáno tím, že tito politici nejsou nic jiného než vzorek voličů. Se všemi vadami, které i oni mají.

Dal nám svobodu vyjadřovat své názory a to i pokud tyto názory kritizují vládnoucí politiky. Dokonce i pokud kritizují celý politický systém. Rodiče zbavil potupných vět říkaných dětem o tom, že sice vláda je hrozná, ale že to nikde nesmí říkat.

Dal nám svobodu práce a vzdělání. Každý si může založit svou vlastní firmu. Každý, kdo je dobrý ve svém oboru, může dosáhnout profesních úspěchů i dobré pracovní pozice bez ohledu na své politické postoje, na svou minulost, či dokonce na minulost svých rodičů. Každý může studovat to, na co má, opět bez ohledu na výše uvedené.

Dal nám možnost vybírat si a nakupovat z nepřeberné nabídky zboží a služeb.

Dal nám svobodu cestovat po světě a poznávat jiné národy. Což je nejen příjemné a vzrušující, ale i znamenitá škola života.

Dal nám svobodný přístup ke knihám a filmům všeho druhu, aniž bychom museli stát fronty před knihkupectvími nebo hledat někoho, od něhož si to pokutně přehrajeme.

A co nám listopad 1989 naopak nedal? Prostě proto, že nám to ani dát nemohl?

Nenaservíroval nám pečené holuby do úst. Nedal nám životní úroveň, jakou jsme následně viděli v zemích na západ od nás. Protože ta nepřijde se změnou politického systému. Tu si musíme dlouze a obtížně budovat. Pamatuji se, že po nástupu Gorbačova, kdy se začalo objevovat světlo na konci tunelu, jsem říkal, že každý rok vlády komunistů se bude pak dva roky napravovat.

Nedal mnohým jednotlivcům vyšší životní úroveň či dokonce ani stejnou, jakou měli před revolucí. Ať už to bylo jejich leností či nižšími schopnostmi, nebo faktory, které sami neovlivnili, jako např. sociální prostředí, v němž vyrostli, či ekonomicky nepříznivý region, v němž žijí. Ale to jsou věci, které patřičnou aktivitou mohou tito lidé přece jen změnit. Na rozdíl od lidí, kteří byli v tíživé životní situaci kvůli svým politickým či náboženským postojům za komunistického režimu.

Nezměnil myšlení mnoha lidí. Bolševismus v něm zapustil příliš hluboké kořeny, které se asi vyvrátí až během několika generací.

Myslím, že skóre plusů a minusů je jednoznačné. A je na nás, aby se dále vylepšovalo.

Autor: Jiří Strádal | pátek 8.11.2019 13:08 | karma článku: 18.15 | přečteno: 575x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 111 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 325 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 468 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 757

Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...