Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

To, že miliony Venezuelanů nyní „volí nohama“ a odcházejí ze země, se dá těžko popřít a o tamním režimu to vypovídá dostatečně. Podobně je nade vší pochybnost jasné, že pozice současného prezidenta Madury je politicky neudržitelná. Přesto je dobré si venezuelskou krizi zasadit do širšího kontextu, zejména v situaci, kdy se země EU včetně ČR rozhodly, že uznají tamní opozici za dočasnou reprezentaci země a zvýší tak nátlak na Madurovu vládu.

Info jsou nejasné, ale je zřejmé, že ve Venezuele jde na prvním místě o mocenský boj, který předznamenává, jak budou tamní společnost a hospodářství organizovány v budoucnu. Je to boj veskrze venezuelský. Základem demokracie je vláda lidu. USA, EU a další země jako Rusko a Čína nejsou venezuelským lidem, takže by svoji roli měly omezit a mírnit v duchu diplomacie a podpory mírového řešení (to se nerovná hned podpoře Madurovi).

5 3
možnosti
Foto

Kde jste to zase opsal?

2 0
možnosti
Foto

Socialismus potažmo komunismus je opravdu líbivá ideologie. Ale absolutně zapomíná na to jediné * na člověka. Na jeho individualitu, na jeho pocity a na všechny ostatní vlastnosti dané jedinci.

Nefungovalo to ani v Izraelských kibucech, kde to zkoušeli zcela dobrovolně.

6 1
možnosti
JC

Ne nadarmo se Maláčové přezdívá Venezuela. Asi jí nikdo neřekl, že socialismus jsme již vyzkoušeli. Tak to znova a znova zkouší. Bohužel dokud se ODS nezbaví toho mluvky Fialy, tak je nevolitelná a znáte někoho čistého a schopného? Já ne.

4 2
možnosti
MV

Mate pravdu. Karma.

3 1
možnosti
Foto

Nikde to nefunguje a fungovat nemůže.

Socialismus popírá základní lidskou vlastnost a tou je, že jsem-li schopnější, pracovitější a pečlivější, měl bych se mít lépe než ten, který je lenivý, hloupý a neschopný. Socialismus se snaží tyto rozdíly negovat, čímž vždycky dojede na to, že ta první skupina si řekne, proč bych se dřel, když se mám stejně jako ti z té skupiny druhé.

Měl jsem možnost pobýt v kibucu v Israeli, kde jsou ony prvky socialismu zabudovány. A mohu říci, že i když jsou stále, tak obyvatelé až tak happy nejsou, mají potíže s lenochy, které není možné nijak přinutit k většímu výkonu. I proto to již není ten úplný raný kibuc, je tam už teď jistá modifikace....

Karma a přání lidu Venezuely, aby to brzo skončilo a měli se zase dobře.

16 1
možnosti
Foto

Ten Váš druhý odstavec není správně. Naopak, socialismus hlásal, všem podle zásluh a kdo nepracuje, ať nejí. A hlavně ne takové rozdíly, aby jedněm patřily zámky a druzí vybírali popelnice, A v každém režimu, v dnešním obzvláště, si mnoho lidí může říci, proč bych se dřel, když se mám stejně...

4 7
možnosti
PT

Jediné země, kde asi funguje něco trochu podobného socialismu jsou podle mého Německo a my (ale v Německu to zvládají s vyrovnaným rozpočtem, my jsme zase o ťuk svobodnější a rovnostářštější. Přesto se naši komunisté, poněkud nelogicky, upínají k Číně a Rusku...

1 0
možnosti
FD

Pošleme jim Maláčovou-Váchalovou a ta jim to tam přes dávky vyřeší.

5 1
možnosti
Foto

Připomnělo mi to konec září 2012 v Egypě. Místní mladý muž, který nás provázel ze Safagy do Makadi na ponornou loď byl právě tak nadšen Mursím - podle něj nadějí pro egyptský lid. Už tehdy byla ale doba těhotná změnami: po devíti měsících stejní mladí lidé vyšli po milionech do ulic v rámci Druhé, protimursíovské revoluce - a všechno bylo jinak.

3 0
možnosti
JC

Zaplať Pámbu, tedy zaplať příroda.

1 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 773x
Je ženatý, má dvě děti, pět vnoučat a dva psy (věrnou kámošku, vlkodava Bernardetu, od 4.5.už jen ve smutku krásných vzpomínek). Vyšlo mu pár knížek nabízejících prolínání současnosti s historií. A taky knížka Korupce po III. pivu, která se snaží odhalovat absurdnosti naší doby. Charakterizoval by se jako kříženec nejlínějšího workoholika s nejpracovitějším kavárenským povalečem.

Seznam rubrik